Aftershokz review en vergelijking


De afgelopen anderhalf jaar heb ik de Aftershokz Air gebruikt. Dat is een bone conduction koptelefoon. Deze koptelefoons gaan niet in of over je oor, maar juist ervoor.

Om eerlijk te zijn begrijp ik eigenlijk niet waarom er nog mensen zijn die iets in hun oren stoppen of hun oren helemaal bedekken met een koptelefoon als ze naar buiten gaan, als er zoiets bestaat als bone conduction koptelefoons. Ik snap best dat je muziek wilt luisteren, maar je eigen veiligheid en die van andere is toch veel belangrijker?

Er zijn nu ook steeds meer evenementen waarbij het verboden is om koptelefoons te gebruiken of waarbij deelnemers wordt geadviseerd om het niet te doen, omdat ze dan de mensen om hen heen dan niet meer kunnen horen of instructies van de organisatie niet meekrijgen. Vaak zijn bij dit soort races Aftershokz wel toegestaan, omdat ze niet in je oor gaan en je oor dus niet afsluiten. Ze zitten juist voor je oor.

Ik gebruik geen andere koptelefoon meer als ik naar buiten ga. Ik gebruik ze tijdens het hardlopen om naar muziek of podcasts te luisteren. Maar ik gebruik ze ook als ik boodschappen ga doen of als ik op reis ben om bijvoorbeeld naar een audioboek te luisteren. Ik kan luisteren wat ik wil, terwijl ik ook nog mijn omgeving hoor. Ik hoor het nog steeds als iemand mij aanspreekt op straat of als de caissière of stewardess iets zegt, zonder dat ik mijn koptelefoon af hoef te doen.

Je kunt ook je telefoon opnemen via de koptelefoon zonder dat je daarvoor je telefoon uit je zak hoeft te halen. Je kunt dus op die manier handsfree bellen. Ik vind dit heel handig, omdat mijn telefoon in mijn Flipbelt zit tijdens het lopen. Hij zit er vrij stak in zodat hij er niet uit kan vallen tijdens het hardlopen, maar dat betekent ook dat ik hem er niet binnen één seconde uit kan halen.

Dat is dus een beetje lastig als je gebeld wordt. Nu kan ik mijn telefoon gewoon in mijn Flipbelt laten en ik hoef alleen maar op een knopje op mijn Aftershokz te drukken om op te nemen. De microfoon in de koptelefoon filtert achtergrondgeluiden eruit zodat de persoon aan de andere kant van de lijn je prima kan verstaan.

Aeropex

Aftershokz heeft nu een nieuw model uitgebracht, de Aeropex.

Wat is het verschil met de Aftershokz (Trekz) Air?

Langere batterijduur. De Aeropex heeft nu een batterijduur van 8 uur in plaats van de 6 uur van de Air. Dat vind ik heel handig, want dan hoef ik hem minder vaak op te laden en ik weet zeker dat hij het een hele marathon volhoudt, van voor de start tot na de finish.

Betere geluidskwaliteit. De Aeropex heeft een harder volume en een betere bas. Ik heb de Air en de Aeropex met elkaar vergeleken en verschillende soorten muziek geprobeerd en in de meeste gevallen is de Aeropex beduidend beter qua geluid dan de Air. Alleen tijdens het luisteren van een podcast was het verschil tussen de twee niet zo groot.

Kleiner. De geleider die tegen je jukbeen zit is nu 50% kleiner dan die van de Air. De hoek is ook net iets anders en dat vind ik heel fijn. Een van de weinige problemen die ik had met de Air was dat de bovenkant van mijn oren zeer gingen doen als ik ze uren achter elkaar droeg. Niet omdat ze zwaar zijn, maar het frame rust nu eenmaal op de bovenkant van je oor. Nu de hoek veranderd is bij de Aeropex heb ik daar geen last meer van.

Anders opladen. De Air had een micro-USB om hem op te laden. Om het snoertje erin te steken moest je eerst het klepje optillen en dat was soms een gepriegel. Dat is bij de Aeropex niet meer het geval. Er zit geen klepje meer voor en het is nu een magnetisch systeem dat eenvoudig op zijn plaats klikt. En de Aeropex detecteert vocht en zal een waarschuwing geven als je hem probeert op te laden terwijl hij nat is.

Lichter. De Air weegt 30 gram en de Aeropex 26 gram (volgens mijn eigen keukenweegschaal zelfs 25 gram).

Minder geluidslekkage. Omdat Aftershokz koptelefoons niet in je oor gaan maar ervoor is er sprake van wat geluidslekkage, wat wil zeggen dat de mensen om je heen kunnen horen waar je naar luistert. Ik heb het getest en de Aeropex heeft inderdaad minder geluidslekkage dan de Air. En de geleiders van de Aeropex trillen ook minder dan die van de Air.

Waterdicht. De Air heeft een IP55 rating, wat wil zeggen dat het tegen een beetje regen en wat zweet kan. De Aeropex heeft een IP67 rating, waardoor hij tegen water kan van een meter diep voor zo’n 30 minuten. Dus als je hem in een plas laat vallen (niet dat ik weet waarom je hem in een plas zou laten vallen, want hij valt niet zomaar van je hoofd, maar goed stel dat het toch gebeurt) dan kan hij daar prima tegen.

Je kunt er alleen niet echt mee gaan zwemmen. Mocht je dat toch willen dan kun je beter de Aftershokz Xtrainerz nemen, want die zijn geheel waterdicht met een IP68 rating. Dus daarmee kun je wel zwemmen, maar die heeft geen Bluetooth. Als je muziek wilt afspelen via de Xtrainerz dan moet je er van tevoren muziek op zetten. Het hangt er dus maar net vanaf hoe vaak je gaat zwemmen en of je hem graag met je telefoon wilt kunnen verbinden of niet.

De belangrijkste eigenschappen van Aftershokz blijven hetzelfde bij de Aeropex. Er is één knop op de linker geleider waarmee je hem op pauze kunt zetten (één keer drukken), naar het volgende nummer kunt gaan (twee keer drukken) of een telefoongesprek kunt beantwoorden (een keer drukken terwijl je telefoon afgaat).

Er is ook een volume + en een volume – knop. Als je de volume + knop ingedrukt houdt dan zet je de koptelefoon aan en uit. Bij de de Air vond ik de knopjes een beetje klein en soms moeilijk te voelen op welke van de twee je drukte. Bij de Aeropex zijn ze iets groter en hebben ze een iets opstaande rand waardoor het makkelijker te voelen is welke van de twee je indrukt.

Aftershokz koptelefoons blijven prima zitten tijdens het hardlopen en je kunt ze ook makkelijk dragen samen met een (zonne)bril of een petje (of een fietshelm), omdat het frame niet bovenop je hoofd zit maar achter je hoofd langs loopt. De Air is beschikbaar in vier kleuren: grijs, groen, blauw en rood. En de Aeropex is ook beschikbaar in vier kleuren, namelijk grijs, zwart, blauw en rood.

De Aeropex komt in een mooie doos en er zitten twee opladers bij, een hoesje voor op reis en oordopjes voor als je je toch een keertje af wilt sluiten voor de buitenwereld. En omdat het bone conduction is hoor je het geluid harder als je je oren dicht houdt in plaats van zachter.

Welke model is geschikt voor jou?

Dat hangt natuurlijk af van waarvoor je hem gebruikt en wat je budget is. Als je veel zwemt en je ze graag tijdens het zwemmen wilt gebruiken of als je vaak de deur uitgaat zonder je telefoon, dan moet je voor de Xtrainerz gaan. Als je meer fietst of hard gaat lopen dan kun je beter voor de Aeropex gaan. Maar als je budget dat niet toelaat, dan kun je altijd nog kiezen voor de Air of de Titanium. Momenteel kost de Aeropex ongeveer €170, terwijl de Air ongeveer €120 kost en de Titanium €80. Of je wacht tot ze een keer in de aanbieding zijn.

De Air is een goede koptelefoon, maar de Aeropex is gewoon beter. Als je de Air al hebt dan zou je kunnen overwegen om te upgraden naar de Aeropex. Als je nog geen Aftershokz hebt en je budget staat het toe, dan zou ik zeker voor de Aeropex gaan in plaats van de Air, omdat hij lichter is, een betere batterijduur en een betere geluidskwaliteit heeft. Ik wil in elk geval niet meer terug naar de Air.


U kunt een gratis hoofdtelefoon winnen!
Maak kans op een paar OpenRun en ontvang promoties, updates en meer!
VOLG ONS
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, deel je Shokz-verhalen en tag #ShokzSquad voor de kans om in de schijnwerpers te staan.